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INTERPRETATION 
Power Engineers Regulation Section 29 

Boiler Rating 
 
This information bulletin provides interpretations of Section 29 of the Power Engineers 
Regulation (AR 85/2003) regarding the heating surface to determine boiler rating. 
 
Section 29 of the Power Engineers Regulation states: 
 

29(1) If calculations are made with respect to the application of the Act or this 
Regulation, a boiler rating must be determined on the basis that 

a) one square metre of heating surface equals 10 kW,  

b) if electric power is used as the heat source, the boiler rating is the 
maximum kilowatt capacity of the heating element, or  

c) if neither clause (a) nor (b) is applicable, an hourly boiler output of 36 
megajoules is equivalent to 10 kW. 

     (2) The heating surface of a boiler must be determined by computing the area of 
the surface involved in square metres and, if a computation is to be made of a 
curved surface, the surface having the greater radius must be used. 

 
Interpretations 
 

i) Section 29 is applicable to power boilers, heating boilers and thermal liquid heaters. 
 
ii) Heating surface used to calculate the kW capacity in accordance with Subsection 

29(1)(a) shall not include the heating surface of: 
1. economizers, 
2. superheaters, or 
3. reheaters. 
 

iii) Heating surface computed in accordance with in Subsection 29(2) shall include the 
parts defined in Subsection 1(k) and shall not include extended heating surface such 
as fins. 
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