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INTERPRETATION  

To Sections 19(7)(a); 2(2)(a); 18(1)(b)(i); Table 3; 20(1)(a); 
16(1)(b)(i), 17(1)(b)(i) and 18(1)(b)(i); 18(2); 2(8) and 28(g) 

of the 
Power Engineers Regulation (AR 85/2003)    

INTRODUCTION  

Power Engineers Regulation (AR 85/2003) came into force on May 1, 2003 superseding the 
Engineer s Regulations (AR 319/75).  Editorial changes and typographical errors in the new 
regulation necessitate the issuance of the following interpretation to the respective sections of 
the regulation:-.  

This Interpretation applies to the sections listed above and was prepared to clarify the following 
issues generated from these sections.    

Interpretation 1 
Section 19(7)(a) Qualification for Special Examination  

Section 19(7)(a) should be interpreted as requiring 6 months experience in a heating plant that 
has a capacity exceeding 750 kW.  

Background

  

The 4th Class Power Engineer s Certificate of Competency that was issued before September 1, 
1998 (old 4th Class) is restricted to power plant operation while The 4th Class Power Engineer s 
Certificate of Competency that was issued after September 1, 1998  is for the operation of both 
power and heating plants.  Candidates holding the old 4th Class Certification  are required to 
have experience in a heating plant in order to upgrade the certificate of competency.  A 
typographical error resulted in the word power in place of heating mistakenly used in Section 
19(7)(a) thus giving the impression that the 6 months experience required would be in a power 
plant instead of in a heating plant.   
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Interpretation 2 
Section 2(2)(a) Exemption for Power Plants 

with aggregate capacity not exceeding 0.085 m3  

Section 2(2)(a) should be interpreted as power plants with aggregate capacity not exceeding 
0.085 m3 are exempt from supervision.  

Background

  

Section 2(2)(a) while exempting power plants with an aggregate capacity not exceeding  
0.085 m3 from continuous and overall supervision, gives an impression that such plants are 
subject to general supervision.  Low hazard power plants with aggregate capacity not exceeding 
0.085 m3 have always been exempted previously in the Engineer s Regulations (see Section 
2(1)(d) of AR 319/75) and there was no intention to introduce changes in this area.   

Interpretation 3 
Section 18(1)(b)(i) Qualification for 3rd Class Examination  

Section 18(1)(b)(i) the word and should be interpreted as or and thus each of the positions is 
to be considered independently in determining the acceptable power plant.  

Background

  

In Section 18(1)(b)(i), the word and was mistakenly used instead of the word or giving the 
impression that the power plant capacity is required by the Regulation to exceed 5000 kW and 
not exceed 10 000 kW (2nd Class power plant).  Experience of Power Engineers working in a 
senior position in a smaller capacity power plant or working in a junior position in a larger 
capacity power plant were accepted in previous Engineer s Regulations (AR 319/75) and there 
was no intention to introduce changes in this area.    

Interpretation 4 
Table 3  and Section 2(5)  

Table 3 should be interpreted as a certificate of competency is not required for a power plant not 
exceeding 20 kW but is required for a power plant exceeding 20 kW.  

Background

  

Table 3 appears to indicate that no certificate of competency is required for the listed power 
plants not exceeding 250 kW.  Section 2(5) clearly states the requirement of general supervision 
for a stationary power plant exceeding 20 kW and not exceeding 250 kW and it must be 
supervised by a person who holds a certificate of competency that meets or exceeds the 
authorized scope of a Special Boiler Operator s Certificate of Competency.  Same requirement 
was previously stated in Engineer s Regulations (AR 319/75) in Section 2(2)(c).   
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Interpretation 5 
Section 20(1)(a) 5th Class Power Engineering Course  

Section 20(1)(a) should be interpreted as a course in power

 
and heating plant operation .  

Background

  

A 5th Class Certificate of Competency allows a person to supervise the operation of both a 
power plant and a heating plant.  Section 20(1)(a) mentions a course in boiler and heating 
plant operation .  The term boiler alone can be any boiler and does not define the requirement 
of power boiler or power plant.  A boiler can be a power boiler or a heating boiler.   

Interpretation 6 
16(1)(b)(i), 17(1)(b)(i) and 18(1)(b)(i) 

Experience Required for 1st, 2nd, or 3rd Class Certification Examination  

Sections 16(1)(b)(i), 17(1)(b)(i) and 18(1)(b)(i) should be interpreted as the experience in a 
specific position in a power plant of a certain capacity for which the Regulation requires that

 

position to hold at least the minimum Class of Certificate of Competency.  

Qualification requirements stated in Section 16(1)(b)(i) means:   

30 months as chief power engineer in a power plant that is required to employ in the chief 
power engineer position a person who holds at least a 2nd Class Power Engineer s 
Certificate of Competency (2nd class power plant), or   

30 months as shift engineer in a power plant that is required to employ in the shift engineer 
position a person who holds at least a 2nd Class Power Engineer s Certificate of 
Competency (1st class power plant). 

Similarly, qualification requirements under Section 17(1)(b)(i) include the following positions that 
are required to hold at least a 3rd Class Power Engineer s Certificate of Competency: 

 

24 months as chief power engineer in a 3rd class power plant, 

 

24 months as shift engineer in a 2nd class power plant, 

 

24 months as assistant shift engineer in a 2nd class power plant, or 

 

24 months as assistant engineer in a 1st class power plant. 

Qualification requirements for Section 18(1)(b)(i) include the following positions that are required 
to hold at least a 4th Class Power Engineer s Certificate of Competency: 

 

12 months as chief power engineer in a 4th class power plant, 

 

12 months as shift engineer in a 3rd class power plant, 

 

12 months as assistant shift engineer in a 3rd class power plant, or 

 

12 months as assistant engineer in a 2nd class power plant.  

Background

  

The provisions are for equivalency of experience of Power Engineers working in a senior 
position in a smaller capacity power plant and those working in a junior position in a larger 
capacity power plant.  The same provisions were stated, though in a more lengthy manner, in  
the Engineer s Regulations (AR319/75) previously and there was no intention to introduce 
changes in this area. 
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Interpretation 7 
18(2) Qualification for 4th Class Examination  

Section 18(2) should have referenced Subsection (1)(b)(i),(ii) or (iv).instead of Subsection 
(1)(a)(i), (ii) or (iv)  

Background 

  

A typographical error resulted in Section 18(2) referring a non-existent Subsection (1)(a)(i), (ii) 
or (iv).  

Interpretation 8 
Section 2(8) Continuous and Overall Supervision of Listed Power Plants  

The types of boilers identified in Section 2(8), that exceed a capacity of 20 kW, must be 
operated under the continuous and overall supervision of a person who holds a certificate of 
competency of a class that is required by the Regulation, and Sections 2(2) and 2(5) are not 
applicable to these boilers.  

Background

  

Traction boilers; boilers operating in a parade or used in a display or for the purpose of 
entertainment; and locomotive boilers to which the Act applies, pose a high public safety 
hazard.  Accordingly, continuous and overall supervision of these boilers by a certified power 
engineer is required.    

Section 2(1) of the Regulation requires a power plant to be operated under the continuous and 
overall supervision of power engineer(s) meeting the minimum certificate of competency 
requirements of the Regulation.  Section 2(8) specifically requires continuous and overall 
supervision for the types of boilers identified.  Section 2(2) and Section 2(5) provides certain 
exemptions to power plants and it may be incorrectly inferred that these sections could also be 
applicable to the boilers identified in Section 2(8).   

  Interpretation 9 
Section 28(g) Disqualifying A Candidate From Writing  

Section 28(g) should be interpreted as disqualifying a candidate, who fails any 3 examination 
papers in succession, or who fails the same examination paper 3 times, for any certificate 
of competency, from writing another examination for a period not exceeding 12 months after the 
date of the last failed examination.  

Background

  

Repeated failures would indicate a lack of knowledge of the subject matter.  The intention of the 
disqualification is to encourage the candidate to study or upgrade knowledge in subjects listed 
in the reference syllabus to allow for the necessary competency for certification.    
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