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INTERPRETATION 
To Sections 16(1)(b)(i),(ii); 17(1)(b)(i),(ii) 

of the Power Engineers Regulation (AR 85/2003) 
 

INTRODUCTION 
 
In the above Sections of the Power Engineers Regulation (AR 85/2003), there are options 
identified for satisfying the experience requirements for 1st and 2nd Class Power Engineer 
certification.  Because the options are related by the word “or”, each option stands independent 
of the other(s). 

 
INTERPRETATION  
 
Despite the implications of the word “or”, the Administrator will accept combining portions of the 
experience options in Sections 16 and 17 of the Power Engineers Regulation (AR 85/2003) to 
obtain an equivalent combination of experience. 
 
RATIONALE 

This combining of equivalent experience allows individuals to accept positions of greater 
responsibility without discounting experience that has already been earned. 
 
BACKGROUND 

A couple of examples will illustrate this concept: 
 
Under Section 16, the required experience can be satisfied by 30 months as described in 
16(1)(b)(i) or by 45 months as described in 16(1)(b)(ii).  An equivalent combination could be 1/3 
(10 months) of experience under section 16(1)(b)(i) plus 2/3 (30 months) of experience under 
Section 16(1)(b)(ii).  The logic is that 1/3 plus 2/3 is equivalent to the whole of either option.   
 
Under Section 17, the required experience can be satisfied by 24 months as described in 
17(1)(b)(i) or by 36 months as described in 17(1)(b)(ii).  An equivalent combination could be 1/2 
(12 months) of experience under section 17(1)(b)(i) plus 1/2 (18 months) of experience under 
Section 17(1)(b)(ii).  Once again ½ of one option plus ½ of the other option is equivalent to the 
whole of either option.  
 
Other possible combinations of this additive experience will be approved after the combination 
is assessed and accepted by ABSA as equivalent.  In considering months of experience, only 
complete months of full time employment in the position, are used in the calculation for 
equivalency. 
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